Szalę przeważył ser ricotta, który był w lodówce, a jakoś tak się poskładało, że wpadł na w ręce przepis na pierożki z ricotty i który bardzo chcieliśmy wypróbować. Prosta włoska kuchnia Włoska kuchnia standardowo kojarzy się z makaronem i pizzą i słusznie, bo to jedne z najpopularniejszych na świecie dań, ale też tylko maleńki fragment tego co włoska sztuka kulinarna ma do zaoferowania. Zapiekanka manicotti, pulpety po sycylijsku, pierożki z ricotty, risotto groszkiem i grzybami, włoska zupa weselna – pięć dań na pięć dni tygodnia, najlepsze włoskie przepisy na dania proste i smaczne. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Zobacz przepis Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano, zaraz po tym, jak uda nam się je spisać:) Postaramy się też dodać listę zakupową, czyli spis składników i kosztów. Jest tam pizza diavola, włoski klasyk, jest najprostsze i najsmaczniejsze spaghetti aglio e oglio, jest risotto risi e bisi, czyli z groszku, jest bakłażan pod parmezanem, danie bardzo łatwe, a nieprawdopodobnie pysze. I wreszcie gnocchi i makaron z groszkiem i chorizo z przepisu Jamiego Oliviera, który można jeść i na ciepło i na zimno. Znalazły się w nim polpette di polo Jamiego Oliviera, risotto panissa z mielonym mięsem, zdrowy Alfred, czyli zapiekanka Alfredo oraz szybkie minestrone z pesto. U nas w domu, kiedy nie mamy czasu, ani pomysłu na gotowanie, wtedy na pytanie co by tu zrobić do jedzenia standardowo pada odpowiedź: makaron. Tak od słowa do słowa stworzyliśmy listę około 10 przepisów, które nam się podobały, a drogą selekcji wybraliśmy ostatecznie pięć. Całe menu wygląda tak: Włoski odpowiednik naszych leniwych, ale, nie ma co ukrywać, lepszy od nich. Inna jest kuchnia genueńska, inna wenecka, inaczej je się w Lombardii, a inaczej w Abruzzi, Kalabrii i na Sycylii. Proste, smaczne dania Przed rokiem w Niedzielnym Kucharzu zrobiliśmy sobie tydzień włoski, składający się z przepisów bardzo prostych. Zobacz przepis Delicje z faszerowanych masą serowo-szpinakową rurek z makaronu, zapieczonych w sosie pomidorowym. Właściwie nie ma czegoś takiego jak kuchnia włoska, bo każdy z 20 regionów Włoch ma swoje własne przepisy, sposób gotowania i innych używa składników. Generalnie północ kraju pozostaje pod wpływem niemieckiej (bawarskiej) kultury kulinarnej, wywodzącej się jeszcze ze średniowiecza, dużo w niej mięsa, kiełbas, masła, ale też dziczyzny i grzybów. Warto pamiętać, że całe południowe Włochy przez kilka wieków znajdowały się pod panowaniem arabskim, które pozostawiło niesłychanie trwały ślad na włoskim społeczeństwie. Pięć włoskich przepisów W tym tygodniu postanowiliśmy ponownie wybrać się w kulinarną podróż do Włoch. Makaron w każdej postaci to ulubione danie Agnieszki, a ja, choć generalnie większą estymą darzę ziemniaki i kaszę z czasem uległem jej fascynacji.