LASAGNA Z CUKINII

Agnieszka
Zapiekanki
11.09.2019 10:21
LASAGNA Z CUKINII

Liczba porcji: 2 Przepis pochodzi z bloga skinnytaste.com Składniki: 250 g mielonego indyka lub mięsa wołowo-wieprzowego 2 duże lub 3 małe cukinie 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem ½ cebuli czerwonej (lub białej) 1 ząbek czosnku 1 szklanka sosu pomidorowego 100 g ricotty lub opakowanie serka jogurtowego (typu Almette) 1/3 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 2 łyżki siekanej, świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej 2 łyżki oleju Wtedy dodaj mięso, podkręć temperaturę i smaż mieszając i rozdrabniając grudki mielonki na mniejsze kawałki aż mięso przysmaży się i zbrązowieje. Na dno wyłóż ze 2 łyżki sosu pomidorowo-mięsnego, rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Cukinie możesz też pokroić zwykłą obieraczką do warzyw (uzyskasz wtedy bardzo cienkie płaty, które później warto kłaść w dwóch warstwach). Wyłóż na niego warstwę cukinii, dalej sos i masę serową. Wlej szklankę sosu pomidorowego, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zdrowa, wolna od glutenu, z minimalną ilości węglowodanów lasagnia z cukinii. Przełóż ser ricotta do miseczki, wbij do niego jajko i dokładnie wymieszaj rózgą na gładką masę. Smaż 2-3 minuty aż cebula się zeszkli. Przykryj ostatnią warstwą cukinii i wyłóż na nią masę serową. Wtedy dodaj ząbek drobno posiekanego czosnku, świeżą bazylię i marchewkę z groszkiem. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, dodaj do niego cebulę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/sroda-lasagna-z-cukinii/