Baba ghanoush ze szparagami i jajkiem w koszulce

Dorota
Przekąski
18.05.2019 16:27
Baba ghanoush ze szparagami i jajkiem w koszulce

Baba ghanoush (pasta z bakłażana) przygotowana z 2 bakłażanów z tego przepisu 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 granata 1 mała marchewka 1 jajko w koszulce (w wersji wegańskiej pomijamy) 1 łyżeczka octu (opcjonalnie) świeza mięta sól, pieprz 1-2 łyżki oleju z pestek dyni lub oliwy z oliwek Przygotowanie: Pastę z bakłażana przygotowujemy według wskazówek w klasycznym przepisie. Postanowiłam połączyć te dwa światy i tak powstała wiosenna wersja pasty z bakłażana – baba ghanoush ze szparagami i jajkiem w koszulce (w wersji wegańskiej oczywiście pomijamy). To danie będzie idealne na lekką kolację – możecie je też przygotować w wersji wegańskiej, wtedy wystarczy zrezygnować z jajka. Równie mocno kocham nasze polskie, zielone szparagi i w maju zajadam je prawie codziennie (no dobra – w sumie to codziennie, bez wyjątków). Idealnie komponują się z kremową pastą z bakłażanów, zwaną babą ghanoush. Chcecie przepis? Kremowa pasta z bakłażanów w wiosennym wydaniu Wiosna to szparagi! Mogłabym się taplać w hummusie i soku z granatów, serio! Końcówki trzymamy w lodówce – można na nich później ugotować pyszny, delikatny bulion warzywny. Wykładamy naszą pastę z bakłażana na talerz, układamy szparagi i marchewkę oraz granat, polewamy oliwą. W drugiej ręce trzymamy miseczkę z jajkiem. Najlepiej podać chleb lub pitę i każdy może sobie maczać je w dipie, podbierając co i rusz chrupiącego szparaga. Baba ghanoush ze szparagami i jajkiem w koszulce Podajemy z chlebem żytnim lub chlebkami pita lub naan.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/baba-ghanoush-ze-szparagami-i-jajkiem-w-koszulce-kremowa-pasta-z-baklazana/