PIĄTEK: ZDROWE GNOCCHI Z BATATÓW ZE SZPARAGAM

Agnieszka
Dania mączne
17.05.2019 9:33
PIĄTEK: ZDROWE GNOCCHI Z BATATÓW ZE SZPARAGAM

Składniki: 1 słodki ziemniak o wadze około 500 g 1 jajko 250 g mąki (2 szklanki) plus kilka łyżek 50 g tartego parmezanu (1/2 szklanki) plus kilka łyżek Mały pęczek szparagów Garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki masła Sól i pieprz Przygotowanie: Klasyczne, ziemniaczane gnocchi to danie wymagające, gdyż trzeba tak dobrać proporcje mąki i ziemniaków, żeby kluski nie były za twarde lub, przy zbyt małej ilości wody, nie rozpadły się podczas gotowania. Polecamy Wam przepisy z Niedzielnego Kucharza na klasyczne gnocchi z resztek gotowanych ziemniaków oraz gnocchi z buraków ćwikłowych. Dość łatwe Liczba porcji: 4 Kiedy zobaczyliśmy przepis na gnocchi ze słodkich ziemniaków na Tasty.co było oczywiste, że musimy go wypróbować. A że ziemniak ziemniakowi nie równy, ma różną zawartośc wody i skrobi i rozmaicie zachowuje się w połączeniu z mąką, szalenie trudno podać dokładną ilość mąki. W przepisie piękne jest to, że ciasto robi się w dość łatwy sposób. Podsyp blat mąką, przełóż na niego ciasto i wyrabiaj energicznymi ruchami, aż powstanie jednolite, zwarte i dość elastyczne ciasto. Po wrzuceniu do garnka, kiedy opadną na dno, przemieszaj je, żeby nie przykleiły się do dna. Kluseczki były takie piękne, pomarańczowe, że aż prosiło się, żeby je zjeść. Z batatem sprawa jest o wiele prostsza, gdyż jest warzywem o wiele niej kapryśnym niż jego kuzyn. Szparagi pokrój na kawałki długości gniocchi i wrzuć na patelnię. Krok 2 Uformuj ciasto w gruby wałek i podziel go na kilka części. Zamiast zwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodaj tarty parmezan, dwie szklanki mąki, pół łyżeczki soli, wbij jajko i zagnieć całość w bryłę ciasta. Czas: 30 minut pieczenia batata plus 20 minut na przygotowanie Poziom trudności: Charakterystyczną cechą gnocchi jest odciśnięty na każdej klusecze wzorek. Posyp wałeczek ciasta mąką, następnie pokrój go na niewielkie kluseczki. Gotuj kluseczki przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Każdą kluseczkę weź w dłonie i lekko utocz starając się im nadać cylindryczny kształt. Mają niski indeks glikemiczny i polecane są jako dobry składnik diety dla chorych na cukrzycę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/piatek-zdrowe-gnocchi-z-batatow-ze-szparagami/