Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie zaprawa na 4 kawałki mięsa Składniki: 4 łyżki drobno mielonej kawy 4 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 4 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Przygotowanie Połącz wszystkie składniki. Grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie przez 10 minut z każdej strony (jeśli grillujesz wołowinę 5-6 minut z każdej strony wystarczy, żeby mięso było średnio wypieczone). Słodko ostra posypka na grilla Glazura z wina i cynamonu Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Mieszanka kawy, brązowego cukru i pieprzu kajeńskiego nadaje mięsu niesamowitego, dymnego smaku, jakby było pieczone na węglach, bo spalone drobinki kawy dają posmak drzewnego popiołu. Zupełnie niesamowita zaprawa na grilla zrobiona z espresso, brązowego cukru i pieprzu kajeńskiego, o głębokim słodko-gorzkim smaku, pachnąca wędzonką i dymem. Ale nawet jeśli za espresso nie przepadacie (tak jak Agnieszka, która w ogóle nie pije kawy) konsumpcja zgrilowanego steka z tą marynatą i tak sprawi Wam ogromną przyjemność. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach niecodziennym daniem z grilla wypróbujcie tę marynatę. Mięso w takiej zaprawie można usmażyć też na patelni lub upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.