Kawałek imbiru wielkości kciuka 6 ząbków czosnku 3 łyżki siekanego szczypiorku 1 suszona papryczka lub 1 mała świeża (stosuj wg upodobań co do ostrości) 1 łyżeczka brązowego cukru lub zwykłego 4 łyżki wina ryżowego lub białego wina wytrawnego 2 łyżki sosu sojowego Pęczek bazylii (same liście) Ugotowany makaron ryżowy lub ryż Przygotowanie: Całość komplikuje fakt, że niezależnie, którą wersję przyjmiemy za właściwą, kurczak three-cup zrobiony z sosem trzech szklanek sosu sojowego, oleju, wina/cukru, jest absolutnie niestrawny, co przyznają wszyscy kucharze, specjalizujący się w kuchni chińskiej. Przyjmuje się, że głównym składnikiem kurczaka three-cup jest sos składający się z miarki sosu sojowego, miarki wina ryżowego i miarki oleju sezamowego. Przepis na kurczaka three-cup pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Składniki: 500 g udek kurczaka bez kości 2 łyżki oleju sezamowego Inni uważają, że podstawę sosu stanowi miarka sosu sojowego, miarka cukru i miarka oleju sezamowego plus czosnek i imbir. Przesuń szpatułką imbir i czosnek na skraj naczynia, a na środek wlej łyżkę oleju. W woku lub w szerokim rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju. Łatwe Liczba porcji: 2 duże Jedno z najbardziej znanych chińskich dań, szczególnie popularne na Tajwanie. I jeszcze jedno, najlepiej do tego dania nadają się udka z kurczaka. Makaron na wynos w sosie z masła orzechowego. Jeśli nie masz w domu wina ryżowego, możesz je bez problemu zastąpić białym, gronowym winem wytrawnym. Krok 3 Wsyp na patelnię łyżeczkę cukru, rozmieszaj ze wszystkimi składnikami, a następnie wlej wino oraz sos sojowy. Jeśli chcesz, żeby udka były bardzo delikatne, przed smażeniem obtocz mięso w łyżce sody oczyszczonej. Dodaj pokrojone mięso i smaż 5-7 minut, aż udka zaczną się delikatnie przypiekać. Jedno z najpopularniejszych dań w Chinach, bardzo łatwe do zrobienia. Na koniec dodaj listki bazylii, wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Po tym zabiegu, usmażone same rozpływają się w ustach.