😉 Składniki Na zaczyn: - 1 łyżeczka suchych drożdży - 500g mąki do wypieku chleba - 625 ml wody Na ciasto: - ½ łyżeczki suchych drożdży - 480g mąki do wypieku chleba - 2¾ łyżeczki soli - 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu Do gotowania: - 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu - 2 łyżki sody - mąka kukurydziana lub semolina do posypania blachy - dodatki: np. sezam, mak lub inne ziarna Przygotowanie: - Zakwas: W dużej misce łączymy mąkę i drożdże. Pieczemy ok. 5 minut, następnie przekręcamy blaszkę o 180° C i pieczemy je w temperaturze 230° C kolejne 5 minut lub do momentu kiedy uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy bajgle z lodówki i delikatnie wrzucamy je do wody tak, by mogły swobodnie pływać, 2-3 sztuki na raz. - Po upieczeniu ściągamy bajgle z blaszek i zostawiamy na kratkach do wystygnięcia na przynajmniej 15 minut przed podaniem. Jeśli bajgiel nie pływa należy go osuszyć, odłożyć na blachę i całość odstawić na kolejne 10-20 minut. Po ułożeniu bajgli na blaszkach posypcie je od razu dodatkami lub zostawcie w takiej formie. Przykrywamy miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Oczywiście świeże bajgle są najlepsze, ale możecie je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kolejne 2 dni. Bajgle układamy na blaszkach w ok. 5cm odstępach. - Tworzymy bajgle: Ciasto dzielimy na ok. 125g kawałki by uzyskać standardowe bajgle. Pierwsze wzmianki o bajglach pojawiały się już w 1610 roku w Krakowie i od tamtej pory zainteresowanie nimi tylko wzrasta. Uwielbiane w Stanach Zjednoczonych już dziś mogą zagościć w Waszym domu i możecie zrobić je zupełnie sami 🙂 Spróbujcie! Bajgle są gotowe kiedy zaczną się unosić w ciągu 10s od wrzucenia do wody. Jeżeli wiecie, że nie uda się Wam zjeść wszystkich możecie je zapakować indywidualnie w folię spożywczą i zamrozić. Jeśli bajgiel pływa należy wyjąć go natychmiast z wody, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym i odłożyć na blachę. Bajgle wkładamy do lodówki na całą noc (mogą tam stać nawet do 2 dni). - Tak powstałe ciasto przenosimy na blat i ugniatamy ok. 10 minut. Jeśli ciasto jest suche i rwie się dodajemy odrobinę wody i ugniatamy kolejne kilka minut. - Pora sprawdzić czy bajgle są gotowe na odstawienie lodówki. Gotujemy je po minucie na każdej ze stron.