😉 Składniki: 400 g zblanszowanych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 mała cebula kilkanaście liści bazylii 2 łyżeczki cukru sól pieprz, oliwa Sposób wykonania: Na ok. 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną w małą kostkę cebulę do momentu jej zeszklenia. Tak przygotowany sos możemy trzymać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez ok. tydzień lub wykorzystać od razu. Najbardziej popularnym w kuchni włoskiej jest sos marinara, czyli nic innego jak aromatyczne pomidory, czosnek i zioła. Jest tak prosty i tak smaczny, że nigdy już nie spojrzycie na te napakowane chemią ze sklepowych półek 😉 Rozdrobniony sos wlewamy ponownie na patelnię, by odparował do pożądanej przez nas konsystencji. Im sos będzie gęstszy tym lepiej, nie przesadzajmy jednak z redukcją. Do patelni dorzucamy zblanszowane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.