Jabłecznik z bezą i orzechami ciasto:2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia150g miękkiego masła4 żółtka (z dużych jajek)2 łyżki cukru pudru1 łyżka śmietanynadzienie:1,5kg jabłek (szara reneta)2 łyżki cukruszczypta cynamonu (opcjonalnie)garść rodzynkówbeza:4 białka (z dużych jajek)100g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżka octu winnegogarść orzechów włoskichCiasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto (powinno być miękkie). Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, dusić pod przykryciem przez 5 minut,powinny pozostać w kawałkach. Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC. Bezę wyłożyć na jabłka, posypać orzechami i piec jeszcze 25 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce.