Strucla drożdżowa z orzechami Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:350g mąki15g drożdży2 łyżki cukru2 jajka180ml mleka50g masła1 łyżka olejunadzienie:2/3 szklanki mielonych orzechów (włoskie, laskowe)2 łyżki kremu typu nutella1 łyżeczka esencji migdałowej50ml Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).Keksówkę 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat 30cm, na cieście rozsmarować nadzienie, zwinąć jak roladę. Struclę przełożyć do keksówki, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut.