Przechowywane w temperaturze pokojowej wyraźnie miękną. 300 g deserowej lub gorzkiej czekolady 190 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g masła 1 laska wanilii 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g migdałów Połamaną na kawałki czekoladę podgrzewamy na małym ogniu wraz z masłem oraz mlekiem skondensowanym. Dodajemy je do masy czekoladowej wraz z ziarenkami z wanilii oraz ekstraktem waniliowym. Nie miałam co prawda wystarczającej ilości wszystkich składników, ale pokombinowałam z tego co było i wyszło super. Jeśli więc macie 3 tabliczki czekolady gorzkiej/deserowej, a wolelibyście coś odrobinę słodszego, to ten deser będzie jak znalazł. Udostępnij Zapisz Przepis na te czekoladki wypatrzyłam kiedyś na blogu u Magdy. Miałam na nie chrapkę i w końcu postanowiłam je przygotować.