Na talerz wylej trochę sosu, połóż na nim ryż, później burgera, a na wierzch sadzone jajko. Kiedy sos zacznie delikatnie bulgotać, rozprowadź w ciepłej wodzie pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlej na patelnię z bulionem. Podobno danie jest też dobre na kaca – nie sprawdzaliśmy, ale być może coś jest na rzeczy. Kiedy się zapieni wbij na tłuszcz dwa jajka, posól, przykryj i duś na wolnym ogniu aż żółtka się zetną. Danie jest obecnie szalenie popularne w Stanach i wchodzi w skład kanonu przepisów na tzw. comfort food, czyli potrawy łatwe i szybkie do zrobienia. Smaż po 3 minuty z jednej i dwie minuty z drugiej strony (w przypadku kotletów o grubości około centymetra). Ale nie spiesz się z tym, pogotuj najpierw chwilę sos i daj szansę pierwszej porcji mąki ziemniaczanej, żeby zagęściła płyn. Łatwe Liczba porcji: 2 Loco moco, czyli alternatywa dla kanapki Loco moco jest daniem o śmiesznej nazwie i ciekawej historii. Wyłóż na tłuszcz burgery, dociśnij do patelni, naciskając środek kotleta, tak żeby uformować w tym miejscu wgłębienie. Składniki: 250 g wołowiny 2 duże jajka ½ szklanki białego ryżu 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 Dzięki temu zabiegowi burger nie skurczy się podczas smażenia i nie wybrzuszy na środku. Jeden z uczniów nosił ksywkę crazy, a ponieważ uczył się hiszpańskiego kumple użyli hiszpańskiego odpowiednika słowa szalony – loco. Powstało w latach 40 XX wieku amerykańskim mieście Lincoln, w młodzieżowej restauracji, której właściciele szukali czegoś równie łatwego do zrobienia, sycącego i taniego jak kanapka. łyżka oleju 1 łyżka masła ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Temperatura smażenia powinna być dość wysoka, żeby mięso delikatnie przypiekło się z zewnątrz. Uformuj z wołowiny dwie kule i spłaszcz je następnie w płaski dysk. Danie przypadło do gustu młodzieży z miejscowej szkoły i ochrzciła je loco moco. Loco moco z całą pewnością takie jest. Mięso posól (około pół łyżeczki soli) i dobrze popieprz (wedle uznania, ale łyżeczka pieprzu to nie będzie za dużo). Krok 4 Na patelnię po smażeniu kotletów wlej bulion.