Składniki na pastę ze słonecznika z suszonymi pomidorami: - 150 g ziarna słonecznika (u mnie słonecznik łuskany BIO Polskie Młyny) - 70 g suszonych pomidorów - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka soku z cytryny lub limonki - pieprz do smaku - 1/2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich - garść listków bazylii (opcjonalnie) - 3 łyżeczki przecieru pomidorowego - 1/2 łyżeczki miodu naturalnego - oliwa do namoczenia pomidorów Jak zrobić pastę ze słonecznika z suszonymi pomidorami? - Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić na około 5 godzin, po tym czasie odcedzić ziarna na sitku i przepłukać zimną wodą. W tej chwili numerem jeden w moim domu jest lekko pikantna pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami. - Suche pomidory najpierw na 5 minut zalać gorącą wodą, a następnie przełożyć do oliwy z oliwek i odstawić na około 30 minut. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, należy dodawać stopniowo po kilka łyżek wody lub oliwy, w której były moczone pomidory. - Pastę przechowywać w lodówce. Pyszna, zdrowa i prosta do zrobienia pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami. U mnie pasta jest lekko pikantna i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem suszonych pomidorów. Do pasty użyłam słonecznika łuskanego BIO Polskie Młyny, który pochodzi z ekologicznych upraw i nie zawiera szkodliwych dla zdrowia związków.