Sernik z masą krówkową (kajmak)

Anna
Ciasta
23.03.2017 16:40
Sernik z masą krówkową (kajmak)

Składniki Masa serowa: - 1 kg sera twarogowego (użyłam twarogu Hanusi z Mlekovity) - 1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte do polewy - 5 jajek - 60 g miękkiego masła - 3 łyżki mleka - 2 łyżki cukru pudru (osoby lubiące bardzo słodkie powinny użyć 4 łyżki) - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Spód pod sera: - 220 g herbatników - 100 g orzechów włoskich - 100 g masła - 1/4 szklanki cukru pudru Polewa: - 40 g masła - 2 -3 łyżki masy krówkowej dodatkowo: - płatki migdałów do dekoracji - foremka około 28 cm Przygotowanie: - Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. - Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut. Spód z herbatników i orzechów włoskich doskonale łączy się ze smakiem masy krówkowej i sera, który najlepiej, aby był gęsty i dobrej jakości. Niezbyt słodki sernik z masą krówkową (kajmak) to bardzo smaczne ciasto na deser. Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się dobrze kroić. - Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły posmarować polewą (będzie się lekko topić). Sernik po według mnie udanym eksperymencie z masą krówkową (kajmak). - Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody. Ku mojemu zaskoczeniu kroi się świetnie, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2015/03/sernik-z-masa-krowkowa-kajmak.html