Czas całkowity: 15 min. Pasta z wędzonej makreli Mój przepis na: Składniki: 1 makrela wędzona (średnia) 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej cebuli (może być biała) 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 szczypty zmielonego, czarnego pieprzu Chociaż chyba lepiej przygotować sobie kanapki z pastą z makreli na kolację, niż przed wyjściem do pracy. Nie jestem fanką ryb, trochę z powodu ości, a trochę z powodu ich specyficznego aromatu. Dodaj jogurt – najpierw jedną łyżkę i wymieszaj z pastą, a jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodaj drugą łyżkę jogurtu. Wymaga trochę pracy i sokolego wzroku, ale warto się pomęczyć z wydłubywaniem ości z ryby. Sposób wykonania: Makrelę wędzoną obierz ze skóry, rozłóż wzdłuż na pół i dokładnie usuń ości, wkładając kawałki makreli do miseczki. Podawaj pastę z makreli nałożoną na kanapki. Wędzona makrela sama w sobie jest dość mdła, dlatego świetnie smakuje w towarzystwie warzyw o bardziej zdecydowanym smaku.