makaronu orzo 6 ogórków konserwowych papryka konserwowa (najlepiej taka bez skórki) 1-2 ząbki czosnku pęczek koperku 1 op. makaronu conchiglioni 3 łyżki majonezu sól, pieprz przyprawa uniwersalna Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy ewentualnych błonek czy kosteczek. Przygotowujemy wg uznania – albo wkładamy do wody z dodatkiem przyprawy uniwersalnej lub kostki rosołowej (ewentualnie można skomponować własną mieszankę przypraw) i gotujemy mięso do miękkości. Z podanej poniżej ilości wyszły mi dwa takie talerze, jak widać na zdjęciu i jeszcze trochę samej sałatki zostało mi luzem. Albo doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, a następnie obsmażamy na patelni i dopiekamy chwilę w piekarniku. Do wyboru pozostawiam sposób przygotowania kurczaka – czy gotowany, czy smażony, czy pieczony. Oba makarony gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji podanych na opakowaniu (gotujemy osobno). Wykorzystanie makaronowych muszli jest wg mnie bardzo trafione, a taka sałatka świetnie sprawdza się do zjedzenia na-raz.