Pierogi ruskie rolowane

Weronika
Obiad
07.05.2019 8:58
Pierogi ruskie rolowane

Ulubiony farsz ziemniaczanno-serowy wylądował już zawinięty w naleśnikach, w cieście francuskim, w pierogach pieczonych w piekarniku, dziś zapraszam na pierogi ruskie rolowane. Boki związać nicia kuchenną roladę ułożyć w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą i gotować 25 minut ostrożnie wyjąć (gorąca!) rozpakować i pokroić w 2-3 cm plastry podawać z ulubiona omastą. I oto są rolowane pierogi ruskie - idealne dla miłośników ruskich, którzy bardzo lubią je jeść, ale lepić już nie koniecznie!200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)1/2 szklanki gorącej wody1 łyżka olejuszczypta soli500 g ziemniaków250 g półtłustego twarogu1 cebulasól, pieprzWykonanie: Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta. Pomysł na te pierogi narodził się przy okazji robienia chorwackich struklji - rolowanych pierogów z serem. Polałam domowym tłuszczykiem ze skwarkami i podałam ze szklaneczką maślanki SMACZNEGO ! uwagi: podana porcja farszu wystarczy na 2 rolady

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2018/04/pierogi-ruskie-rolowane.html