Serowe ciasteczka oczka z malinami Drukuj przepis Składniki ► twaróg półtłusty lub chudy [1 kostka / 250 g] ► mąka pszenna [2 szklanki / 250 g] ► masło [1 kostka / 200 g] ► cukier [50 g / 1/4 szklanki] ► świeże maliny [24 sztuk] Co niezwykłe, malina w samym środku ciasteczka nie rozpływa się zupełnie, jest intensywniejsza w smaku, ale wciąż soczysta, kwaskowata, pyszna. Najbardziej klasyczne są chyba z dżemem lub konfiturą, choć zdarzają się takie z orzechami, nutellą, lemon curd czy galaretką. Na pewno nasze polskie truskawki czy kilka soczystych malin także odnajdzie się w otoczeniu tego kruchego ciasta. Przywodzi na myśl sernik z malinami czy babciny makaron z twarogiem i sezonowymi owocami. Szybko zagnieść kulę ciasta, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. W każdym ciasteczku zrobić wgłębienie kciukiem i w tym miejscu umieścić świeżą malinę.