Samą kapustę z grzybami można podać jako osobne danie z domowymi łazankami (u mnie zwykle są to łazanki wykrojone z ciasta na pierogi lub uszka– robione za jednym zamachem :)) (u mnie zwykle są to łazanki wykrojone z ciasta na pierogi lub uszka– robione za jednym zamachem :)) Drobno posiekany farsz sprawdzi się świetnie do pierogów i uszek. Na następny dzień dorzucić do grzybów 3 kulki ziela angielskiego i 3 liście laurowe, szczyptę pieprzu i gotować na wolnym ogniu (w wodzie, w której się moczyły) do miękkości (ok. 45-60 min, w zależności od tego jak duże kawałki grzybów mamy). Obgotowanie kapusty z dodatkiem grzybowego wywaru sprawi, że cały aromat z grzybów zostanie w naszym farszu, a przygotowane pierogi, uszka czy paszteciki będą bardzo wyraziste. Pozbywamy się wywaru grzybowego Nie mogę uwierzyć, że w tylu przepisach na farsz kapuściany nie wykorzystuje się wody po gotowaniu grzybów! To właśnie ten wspaniały farsz możemy zamknąć w pierogowym cieście lub uszkach do barszczu, zawinąć w półkruche ciasto, aby powstały pyszne paszteciki, czy upiec w formie drożdżowego kulebiaka. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli w składzie jest kapusta i sól to możemy mieć pewność, że uzyskana kwaśność jest wynikiem naturalnej fermentacji, bez względu na to jak została nazwana kapusta. W razie potrzeby, jeśli kapusta podczas duszenia odparuje za bardzo i stanie się sucha, podlewać wywarem powstałym z gotowania składników. Zamiast obgotowywać kapustę w zwykłej wodzie, wykorzystujemy do tego aromatyczną wodę, w której wcześniej gotowały się grzyby. Świąteczna kapusta z grzybami w mojej ulubionej wersji z masłem i karmelizowaną cebulką. Mówi się, że kiszenie to naturalny proces odbywający się z udziałem bakterii kwasu mlekowego, a kwaszenie to zakwaszanie kapusty octem. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 5 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Jeśli połączymy już ugotowane grzyby z ugotowaną osobno kapustą na samym końcu przepisu, grzyby będą bardziej delikatne i przyjemniejsze do jedzenia. 5 garści] ► kapusta kiszona [500 g / ok. 5 szklanek] ► cebula [100 g / 1 średnia sztuka] ► masło [20 g / 2 łyżki] Na 1 porcję (1/5 przepisu) 89 kcal, 12 g węglowodanów, 3 g tłuszczu, 3 g białka wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Różnice w nazewnictwie wywodzą się także z regionalizmów, dlatego producenci używają tych dwóch terminów zamiennie. Co może pójść nie tak? Grzyby nie zostały nastawione do moczenia dzień wcześniej Ten ,,błąd spokojnie można obejść zalewając grzyby gorącą wodą i mocząc je pod przykryciem przez minimum godzinę. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce masła, aż się zarumieni. Choć przepis jest prosty i być może oczywisty, detale dopracowywałam z roku na rok, aby dojść do idealnej, ulubionej kombinacji. W sieci krąży wiele mitów na temat kapusty kiszonej i kwaszonej, samo słowo ,,kwaszona jest niesamowicie demonizowane. Przygotowanie Grzyby leśne przepłukać porządnie pod bieącą wodą, przełożyć do małego garnka, zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia na noc (najlepiej pod przykryciem np. pokrywką do garnka lub talerzykiem). Jeśli kapusta będzie podawana jako samodzielne danie (np. z łazankami) więcej płynu dodanego do duszenia sprawi, że będzie przyjemnie soczysta. Świąteczna kapusta z grzybami Drukuj przepis Składniki ► grzyby leśne suszone [50 g /ok. Jak zwykle to bywa z moimi ukochanymi przepisami – w prostocie siła. Farsz z dodatkiem jajka i odrobiny śmietanki świetnie sprawdzi się jako wypełnienie kruchej tarty.