Ciasto Słony Karmel (bez pieczenia)

Kasia
Ciasta
05.05.2019 15:26
Ciasto Słony Karmel (bez pieczenia)

Czegoż chcieć więcej? SKŁADNIKI (duża blacha 36 cm x 25 cm) paczka maślanych herbatników 2 paczki słonych krakersów puszka masy kajmakowej (400g) kostka masła 180 ml likieru Słony Karmel 700 ml mleka ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 2,5 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 660 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy kakao do posypania WYKONANIE Ciasto jest na herbatnikach i krakersach, z bitą śmietaną, masą kajmakową i aksamitną masą z likierem. Do powstałej masy ostrożnie wlać cienkim strumieniem likier Słony Karmel, miksować na małych obrotach – tylko do połączenia składników. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, dodać obie mąki i pozostałe mleko. I chyba całkiem nieźle mi poszło, bo ciasto dosłownie znikało z brytfanny. Z powodu tych dwóch okoliczności, wymienionych powyżej, postanowiłam nieco pokombinować. Zaczynamy od wyciągnięcia masła z lodówki, tak by było miękkie. Na krakersach rozsmarowujemy całą puszkę masy kajmakowej. Miękkie masło miksujemy do białości i dodajemy stopniowo, po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Na koniec ubijamy śmietanę, która musi być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania śmietany, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami. Na dnie brytfanny układamy koło siebie herbatniki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujzgroszkiem.blogspot.com/2019/04/ciasto-sony-karmel-bez-pieczenia.html