Puszysty dip z fety (6 składników)

Wilk
Przekąski
01.10.2020 19:56
Puszysty dip z fety (6 składników)

Puszysty dip z fety Drukuj przepis Składniki ► ser feta [150 g / 1 kostka] ► serek kanapkowy [150 g / 1 opakowanie] ► jogurt grecki [1 łyżka / 25 g] ► cytryna [1 sztuka] ► miód [1 łyżka / 25 g] ► oliwa [1 łyżka] Na 1 łyżkę / 25 g 60 kcal, 2 g węglowodanów, 4 g tłuszczu, 2 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Niesamowicie delikatny, rozpływający się w ustach i zaskakujący w smaku dip z fety z oliwą, miodem i cytryną przygotowaną w niecodzienny sposób. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Ze względu na sporą zawartość wody w nabiale, dip średnio nadaje się do mrożenia, po rozmrożeniu może się rozwarstwić i zmienić konsystencję. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 15 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Do masy dodać 1 łyżkę jogurtu, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę dobrej oliwy i sok ze skarmelizowanej cytryny. Cytryna W przepisie cytrynę przygotowujemy w dość specyficzny sposób, bo połówki przed wyciśnięciem soku karmelizujemy na patelni. Nazwa tego produktu może być trochę myląca, ale pisząc serek kanapkowy mam na myśli serek twarogowy o dość wysokiej zawartości tłuszczu (ok. 20 %). Oliwa Można użyć każdej ulubionej oliwy, to dobra okazja, aby dodać oliwy tłoczone na zimno, bo nie mamy tu obróbki termicznej, która szkodzi drogocennym kwasom tłuszczowym. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Takie opiekanie na pateli jest bardzo zbliżone do węglenia cebuli na rosół :) Ser Feta Do tego przepisu wykorzystuję oryginalny ser feta, nie ser sałatkowy, z którym często jest mylony. W razie potrzeby, można go podmienić na islandzki skyr, który jest równie kremowy i gęsty. Jest bardzo uniwersalny – świetnie sprawdzi się jako dip do świeżych warzyw, zimny sos do mięsa albo pasta do kanapek. Dip można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-5 dni. W anglojęzycznych przepisach często nazwa ,,cream cheese rozwiązuje problem, jednak w Polsce gama nabiału jest zdecydowanie bardziej szeroka. To pewniak imprezowy, podany na talerzu z przystawkami znika w ekspresowym tempie! Cytrynę przekroić na połówki i ułożyć na suchej patelni. Do przepisu wykorzystałam jogurt grecki, ze względu na jego delikatny smak i gęstą konsystencję. świetnie sprawdzi się jako dip do świeżych warzyw, zimny sos do mięsa albo pasta do kanapek. Ser feta poznacie po znaczku Chronionej Nazwy Pochodzenia, który oznacza produkcję danego dobra w określonym mieście, regionie czy kraju.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/10/puszysty-dip-z-fety-6-skladnikow.html