Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Łukasz

Ciasta

04.05.2019 10:57

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

600 g mąki 50 g cukru 100 g masła 3 jajka Dodatkowo: 4 łodygi rabarbaru 50 g cukru 1 łyżeczka cynamonu Kruszonka: 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki PRZYGOTOWANIE Zaczyn W tym czasie przygotuj kruszonkę, zagniatając ją z posiekanego zimnego masła, mąki i cukru oraz pokrój rabarbar i wymieszaj go z cukrem i cynamonem. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką chyba nigdy mi się nie znudzi, a jego zapach zawsze przywraca mi najpiękniejsze wspomnienia. Ja ciasto wyrabiam w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne, lecz nadal trochę klejące. Trochę bałem się ich zrywać i wydawało mi się, że jest w nich coś nadnaturalnego, więc pomagał mi w tym dziadek. SKŁADNIKI Zaczyn: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Ciasto drożdżowe: Razem przynosiliśmy pęczek różowych łodyg babci, która gotowała z nich kompot i piekła ciasto drożdżowe z kruszonką. Wraz z upływem lat moje uwielbienie do rabarbaru nie minęło i na sezon czekam równie mocno, co na truskawki. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 3.2 /5 ( 32 zagłosowano ) Pamiętam jak dziś monstrualne zielone liście z różowymi łodygami rosnące gdzieś w cieniu na uboczu dziadkowej działki. Wyrobione ciasto drożdżowe przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zanim ciasto drożdżowe zdążyło wystygnąć, ja łapczywie wyjadałem z niego największe kawałki kruszonki, za co często byłem ganiony. Ciasto drożdżowe piecz w 180 ºC przez około 40-45 minut do suchego patyczka (należy sprawdzić sam środek ciasta).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/05/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i-kruszonka.html