gestej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka Masa budyniowa: 750 ml mleka 180-200 g cukru 250 g masła 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła 125 g cukru 1/2 szkl. Aniołek już po kilku godzinach (piekłam rano, a pierwszy kawałek rozkroiłam pod wieczór) jest przyjemnie mięciutki, choć najbardziej smakował mi na 2-3 dzień po upieczeniu. Pieczemy 4 takie placki (przydadzą się dwie blaszki, by móc piec ciasto na zakładkę- wstawiać do piekarnika jedno po drugim). Przygotowanie ciasta, choć trzeba tutaj upiec osobno 4 blaty i przygotować masę budyniową, zajmie Wam mniej niż 2 godziny. Dodatkowo: około 50-70 g wiórek kokosowych lub biała czekolada Kwaśną śmietanę łączymy z cukrem. Posypujemy uprażonymi na rozgrzanej, suchej patelni wiórkami kokosowymi (lub gdy masa całkowicie ostygnie posypujemy tartą białą czekoladą). Na środku robimy wgłębienie, dodajemy przygotowane jajka ze śmietaną i cukrem. Kruche ciasto kolorystycznie wręcz zlewa się tutaj z masą budyniową. Wyrobienie ciasta nie zajmuje dużo czasu, następnie pieczemy ciasta, jedno po drugim. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut. Udostępnij Zapisz Ciasto w jasnych kolorach, doskonałe np na przyjęcie komunijne.