Serowe przekąski na weekend – 3 pyszne przepisy

Magdalena
Przekąski
03.05.2019 17:36
Serowe przekąski na weekend – 3 pyszne przepisy

Smacznego. Serowe paluchy 300 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 4 łyżki śmietany 18% 100 g masła 1 jajko + 1 do posmarowania paluchów 1 płaska łyżeczka soli 0,5 łyżeczki suszonego oregano 0,5 łyżeczki tymianku 1 mały ząbek czosnku starty na tarce na drobnych oczkach 30 g żółtego sera – u mnie najczęściej Gouda Przygotowanie: W misce mieszamy przesianą mąkę z przyprawami. 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 marchewka starta na tarce o średnich oczkach (około 90 g) 150 g żółtego sera startego na średnich oczkach + 30 na wierzch babeczek 75 ml oleju 220 ml mleka 2 jajka 0,5 łyżeczki soli mała szczypta słodkiej czerwonej papryki i odrobina pieprzu do smaku Przygotowanie: Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Serowe krakersy 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli + sól do oprószenia krakersów 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 75 g zimnego masła 120 g startego na małych oczkach sera żółtego 1/2 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto (można zmiksować w malakserze lub wyrobić je ręcznie). Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i kroimy na paski długości 20 cm i szerokości około 3 cm. Przepis na pyszne fondue z różnych rodzajów sera znajdziecie na stronie MSM Mońki (robiłam u znajomej, wyszło naprawdę genialne). Na każde spotkanie czy przyjęcie sprawdzą się również koreczki z różnych rodzajów sera, pomidorków i papryki czy oliwek, deska serów i fondue. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 1 mm. Bez względu na to czy spędzamy go w plenerze czy w domu zawsze przygotowuję najróżniejsze przekąski. Serowe przekąski na weekend – 3 pyszne przepisy Jakie serowe przekąski polecam na weekendowe spotkania? Bez względu na to czy zamierzacie przygotować jakieś bardziej wykwintne potrawy czy też szybkie koreczki pamiętajcie, by wybrać dobrej jakości sery. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Idealne by podać je od tak do lamki dobrego wina (deska z serami to tzw. “must have każdego przyjęcia) lub by przygotować z ich udziałem najróżniejsze przekąski i inne smaczne potrawy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na około 40 minut). Pamiętajcie, że takie tosty w mini wersji sprawdzą się również na przyjęciach. Sery wybieramy na zasadzie podobieństwa regionu i różnicujemy pozostałe cechy, aby każdy z gości znalazł coś dla siebie. Robię je zarówno w wersji tradycyjnej, jak i mini (na jeden kęs, małe papilotki). Długi weekend, to najlepszy czas na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Serowe muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Decydując się na deskę serów pamiętajcie, by ją odpowiednio skomponować. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Do drugiej wlewamy mleko, olej, dodajemy jajko, startą marchewkę i ser żółty (można też dodać np. posiekany szczypiorek lub pietruszkę), mieszamy wstępnie składniki. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 5-10 minut. Sprawdza się idealnie w tostach, fondue, zapiekankach czy po prostu jako dodatek do kanapek. Przepisu na tosty nie muszę nikomu przedstawiać. Paseczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Sery łagodne zestawiamy z ostrymi, kremowe i delikatne z twardymi itd.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/serowe-przekaski-na-weekend-3-pyszne-przepisy/