Brioszka - francuska bułka maślana

Łukasz

Śniadania

29.04.2019 19:53

Brioszka - francuska bułka maślana

Czysta maślana rozpusta! Brioszka - francuska bułka maślana Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 3.5 /5 ( 15 zagłosowano ) SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 30 g świeżych drożdży (lub 15 g suszonych) 100 ml letniego mleka 3 jajka + 1 żółtko 200 g miękkiego masła szczypta soli PRZYGOTOWANIE Ze świeżych drożdży przygotuj zaczyn, rozpuszczając je letnim mleku wraz z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Również ja sam bardzo lubię z nią eksperymentować i jest ona w mojej kuchni często bazą wytrawnych tostów i kanapek. Sami Francuzi znają jednak wiele rodzajów brioche i w zależności od regionu możemy spotkać się z inną formą. Rano wyjmij ciasto, zagnieć kilka razy i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. W Polsce brioszka jest prawie nieosiągalna, dlatego zwykle sam piekę ją w domu. Uformuj z nich kule i ułóż je w 2 keksówkach o długości ok. 25 cm, pokrytych papierem do pieczenia. Dlatego z maślanego ciasta drożdżowego zwykle formuje się bułeczki, które można łączyć ze sobą, nadając kształt bochenka. Świeża brioszka najlepiej smakuje z konfiturami albo z miodem. Miskę z ciastem na brioszkę przykryj folią i wstaw na całą noc do lodówki. Ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wyjmij z formy i odstaw do przestudzenia na kwadrans. Jednak brioszka najbardziej mi smakuje grubo posmarowana zimnym masłem z kubkiem kawy lub kakao obok. Dodatkowo ciasto na brioszkę zawiera więcej jajek, co czyni ją lżejszą i delikatną, ale też skutecznie uniemożliwia formowanie warkoczy. We Francji brioche jest szalenie popularne i można ją kupić niemal w każdej piekarni.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/04/brioszka.html