Pamiętajcie, by dobrze rozgrzać grill 🙂 Smacznego Szaszłyki z grilla Składniki: pierś z kurczaka czerwona i żółta papryka czerwona cebula mała cukinia 1-2 łyżki przyprawy do grilla Na marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka curry po szczypcie oregano, rozmarynu, tymianku, pieprzu, soli i granulowanego czosnku Przygotowanie: Na marynatę: 3 ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę) 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki (tak by można je było nabić na patyczki do szaszłyków). Ale okazji na grilla na pewno znajdzie się w tym roku jeszcze wiele. Skrzydełka z grilla Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka (8-9 sztuk) My planujemy rozpoczęcie jeszcze w tym tygodniu o ile pogoda dopisze, bo na razie nie jest zbyt łaskawa. Skrzydełka z grilla i proste szaszłyki z kurczakiem. Nabijamy na patyczki do szaszłyków pokrojone składniki w dowolnej kolejności. Umieszczamy np. w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą, mieszamy jeszcze chwilę ręką, aby marynata dobrze pokryła mięso. Skrzydełka grillujemy około 20 minut często je przewracając na drugą stronę.