Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii

Bogumiła
Obiad
29.04.2019 22:11
Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii

Składniki na 2 pizze: 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 00 + trochę do posypania blatu 365 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru no. białego Sos: 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz Dodatki: 250 g sera mozzarella z zalewy 100 g szynki dojrzewającej np. prosciutto crudo 2 garście rukoli kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji Przygotowanie: Dzięki temu, że jest wykonana właśnie z granitu jest zimna, ale doskonale wyrabia się na niej ciasto. Spód pizzy z ulubionymi składnikami kładziemy bezpośrednio na rozgrzanym do maksymalnej temperatury kamieniu i zamykamy drzwiczki, również rozgrzanego na maksa piekarnika. na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i dołącz do mojej Grupy na FB! Dzięki niej bez wątpienia z łatwością położymy placek na kamieniu i wyjmiemy upieczony z piekarnika, bez zagrożenia poparzeniem. Przepis na pizzę jak z najlepszej włoskiej pizzerii już macie, link do sklepu również. Od dawna zastanawiałem się jak przygotować w domowych warunkach pizzę jak z najlepszej włoskiej pizzerii. Tak wysokie temperatury wynikają z tego, że pizzę powinno się piec bardzo szybko, góra kilka minut. Kluczowy element Niezwykle istotny w przygotowywaniu pizzy jest oczywiście dobry przepis na ciasto i sos. Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie rozczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Następnie kamień do pizzy włóż do zimnego piekarnika i rozgrzej go 230°C z funkcją termoobiegu. Domowa pizza jak z najlepszej włoskiej pizzerii Otrzymujemy efekt jak z włoskiej pizzerii. Co należy zrobić aby serwować w swoim domowym zaciszu pizzę identyczną jak w profesjonalnej pizzerii??? Efekt jak z włoskiej pizzerii Trzymam rękę na pulsie i odpowiem na wszystkie niezwłocznie. Natomiast standardowe piece do pizzy rozgrzewają się do 350°C, a szamotowe do pizzy neapolitańskiej do 480°C. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj pozostałe składniki: rozczyn, pozostałą wodę oliwę z oliwek oraz sól. Do wykonania pizzy użyliśmy stolnicy również wykonanej z granitu. Krok 1: Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz, następnie podziel na 2 równe części. Dodatkowo wraz marką Artigiano przygotowaliśmy dla Was kod rabatowy JKuron upoważniający do 10% zniżki na kamienie do pizzy!!! Każdą część rozciągnij na kształt koła średnicy 30-35 cm, można to zrobić ręcznie lub za pomocą wałka. Po wyjęciu z pieca połóż plasterki szynki dojrzewającej, połówki pomidorków, posyp liśćmi rukoli. Kamień do pizzy wykonany z granitu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuron.com.pl/domowa-pizza/