Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami

Martyna

Zupy

26.04.2019 18:40

Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami

Do dzieła! Składniki: – 1,25 l bulionu warzywnego – opakowanie włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora) – 150g czerwonej soczewicy – 100g zielonej soczewicy – 1 cebula – 1 łyżka sosu sojowego – 1 łyżka oliwy – 2 liście laurowe – 2 ziela angielskie – 3 ziarna pieprzu – sól Składniki na grzanki: – chleb żytni razowy – oliwa – czosnek w proszku – papryka ostra w proszku W tym czasie zabieramy się za grzanki: Chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką z czosnkiem i podpiekamy na patelni na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będą chrupkie. Nieobraną cebulę kładziemy na palniku kuchenki i opalamy ją ogniem (ok. 1 – 2 minuty), wkładamy do garnka z warzywami. Jestem wielką zwolenniczką szybkich i prostych potraw, stąd chciałabym zaproponować Wam przepis na zupę krem z soczewicy z paprykowymi grzankami. Soczewicę płuczemy i dodajemy do bulionu , gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dodatkowo: posiekany szczypiorek Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zmniejszamy ogień.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/zupa-krem-soczewicy-paprykowymi-grzankami/