Wegetariańska cieciorka po bretońsku

Obiad
26.04.2019 23:27
Wegetariańska cieciorka po bretońsku

Składniki: (6-7 porcji) - 400 g. suchej ciecierzycy - 1 słoiczek (200 g.) koncentratu pomidorowego Pudliszki - 3 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 50 g. masła - 2 puszki (2 x 400 g.) krojonych pomidorów - 2 liście laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego - 2 łyżeczki suszonego majeranku - 4 gałązki świeżego tymianku - 1/4 łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - 2 łyżki sosu sojowego - 2 łyżeczki cukru - sól, pieprz Zasmażka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki oleju Do ostudzonej zasmażki dodawaj po 2 łyżki gorącego płynu z zupy i dokładnie mieszaj. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę wędzoną i ostrą, cukier oraz sos sojowy. Gdy zasmażka będzie dość płynna, wlej ją do cieciorki, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj z dodatkiem świeżych listków tymianku. Wlej 2 litry wody i dodaj 1 łyżeczkę soli. Odstaw garnek z cieciorką po bretońsku na 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2019/04/wegetarianska-cieciorka-po-bretonsku.html