Na gorącej patelni mogą za bardzo ściemnieć i będą wówczas gorzkie kawałki szparagów układać na talerzykach w formie gwiazdy, truskawki pośrodku na kształt kwiatu. 4 grube białe szparagi125 g dużych, aromatycznych truskawek1/2 laski wanilii1 łyżka octu winnegosól, pieprz z młynka1-1,5 łyżeczka miodu2 łyżki wina musujacego1,5 łyżki oliwy1 garść orzeszków piniijadalne kwiatki wg upodobaniaWykonanie:SMACZNEGO !źródło: Genuss 5/2016 Cienkie, skośnie pocięte plasterki szparagów z plasterkami truskawek, a wszystkie skropione szampańskim winegretem z dodatkiem wanilii i chrupiących orzeszków pinii. Szparagi z pysznym, dietetycznym, balsamicznym sosem truskawkowym prezentowałam tutaj Dzisiaj również szparagi w wybornym towarzystwie truskawek, ale na surowo. Pociąć na skos w cienkie plasterki truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, pokroić w cienkie plasterki.