440 g maki orkiszowej jasnej200 ml maślanki w temp. pokojowej3 łyżki cukru1 jajko60 g masła/olejuszczypta soli30 g drożdży800 g rabarbaru2 garstki mrożonych malin/truskawek150 g mąki orkiszowej jasnej+50 g mielonych migdałów100 g masła3 łyżki cukrucukier puder - do posypaniaWykonanie: składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce drożdże roztrzeć z 2 łyżkami maślanki, aż się rozpłyną. Przykryć je ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości rabarbar obrać i pokroić w 3 cm kawałki wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Na kawałek drożdżowego z rabarbarem i chrupiącą kruszonką skusi się każdy, dlatego warto upiec go na dużej blaszce. Na wierzchu rozkruszyć kruszonkę piec w 190`C 30-35 minut do lekkiego zrumienia kruszonki przestudzone posypać cukrem pudrem SMACZNEGO !