Przepis
SKŁADNIKI:
spody:
kalafior 2 szt
jajko 2 szt
ser parmezan lub grana padano 100 g
bazylia 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
sól pieprz 1 szczypta
dodatkowo:
bakłażan 1 szt
cebula czerwona 1 szt
mozzarella małe kulki lub duża 200 g
szczypiorek 1/2 pęczka
oliwa z oliwek 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE:
Spody:
Kalafior podzielić na małe różyczki i partiami miksować w malakserze. (Próbowałam w mikserze do koktajli , ale nie działa :)) Zmielony powinien przypominać grubą bułkę tartą. W garnku zagotować ok 1/2 l wody , dodać kalafior i gotować na małym ogniu ok 5 minut. (wody powinno być tyle aby lekko przykryła kalafior). Następnie odcedzić przez gazę, zostawić do przestygnięcia. Z zimnego kalafiora mocno odcisnąć wodę. Przełożyć do miski , dodać jajka, starty ser ( u mnie grana padano), po łyżeczce oregano i bazylii oraz szczypcie soli i pieprzu. Wymieszać, przełożyć na pergamin i uformować okrągły blat, nie grubszy niż 1 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika – 200 stopni – na 35 minut .
W tym czasie pokroić bakłażana w plastry, zgrilować na patelni. Można posypać warzywo mixem ziół lub przyprawą do warzyw z grilla. Szczypiorek drobno posiekać a cebulę pokroić w krążki. Po upieczeniu blatów ułożyć bakłażana , cebulę i kulki mozzarelli. Wierzch posypać szczypiorek. Spód kalafiorowy nie jest suchy więc niepotrzebny jest sos, ale można dodatkowo dodać świeżych pomidorków. Polecam:)