Zupa krem z warzyw z chrupiącym boczkiem

Zupy
24.04.2019 6:46
Zupa krem z warzyw z chrupiącym boczkiem

Podana z chrupiącym boczkiem Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 por 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy 6 ziemniaków 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 100 g serka śmietankowego topionego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 7 plastrów boczku wędzonego – cienko pokrojony natka pietruszki Instructions Cebulę posiekać i pora, czosnek obrać. Po pierwsze – warzywa trzeba rozdrobnić (część jest starta na tarce a reszta drobno pokrojona) i przysmażyć, a nawet lekko przypalić, na masełku – dzięki temu zupa ma specyficzny, słodkawy smak. Zupa z zimowych warzyw Drukuj Prep time 20 min Cook time 40 min Total time 1 godzina Rozgrzewająca zimowa zupkrem z warzyw korzeniowych: marchewka, pietruszka, ziemniak i seler. Po drugie dodaję do niej kremowy serek topiony (wiem, wiem jest tłusty i niezdrowy ale nie bądźmy purystami, jeden mały serek nie zaszkodzi a dzięki niemu całość jest jeszcze bardziej kremowa). Można by się było spodziewać, że zupa jest też pospolita w smaku ale dzięki kilku przekrętom wcale tak nie jest. Zanim będzie jak w garncu, trzeba jeszcze trochę podkuć buty – co u mnie objawia się gotowaniem rozgrzewających, idealnych na zimę, pożywnych zup. Boczek podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron aż się skurczy i zmieni w chrupiące kawałki. Warzywa powinny się dobrze podsmażyć, jak się lekko przypalą na dnie to nie szkodzi. Ja tę zupę od lat gotuję zimą i pewnie będzie tak w kolejnych latach bo okazało się, że Emi jest jej kolejną fanką. nie byłam oczywiście tak naiwna, żeby myśleć, że to już TO (wiosna!!) bo wiem, że polskie przysłowia muszą się spełnić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2015/02/zupa-z-zimowych-warzyw/