Jaglane łamańce z nasionami, orzechami i czekoladą

Przekąski

13.10.2020 8:30

Jaglane łamańce z nasionami, orzechami i czekoladą

Jaglane łamańce z nasionami, orzechami i czekoladą 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1/2 szklanki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka rozpuszczalnej, drobnej kawy ( można pominąć ale dodaje fajnego smaczku) spora szczypta soli 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki nasion (słonecznik, dynia, chia) 2 tabliczki gorzkiej czekolady sól w płatkach (np maldon) do posypania po wierzchu Wykonanie: Kaszę zalać wodą i zostawić na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Następnie odsączyć na sitku, przełożyć mokrą kaszę na ścierkę i rozprowadzić na cienką warstwę- zostawić do wyschnięcia na ok godziny, kasza musi wyschnąć bo inaczej nie będzie chrupiąca. Jest to przepis z cyklu- dzień wcześniej… więc weźcie to pod uwagę, żeby kaszę namoczyć kilka godzin wcześniej a najlepiej na noc. A dziś przepis na słodkie co nieco -jaglane łamańce, batoniki z surowej ale uaktywnionej kaszy jaglanej z orzechami i czekoladą. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej albo mikrofali, rozprowadzić (najlepiej za pomocą pędzelka kuchennego) po wierzchu masy z kaszy i orzechów, posypać płatkami soli i całkowicie wystudzić. Wylać masę na blachę z papierem, rozprowadzić, żeby powstała cienka warstwa. Przechowywać najlepiej w lodówce- chociaż jak nie jest za ciepło to nie jest to koniecznie.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2020/09/jaglane-lamance-z-nasionami-orzechami-i-czekolada/