Czekolady już nie będzie? To MOŻLIWE!


                    Czekolady już nie będzie? To MOŻLIWE!
22Kwi

Czekoladę uwielbiamy za jej cudowny smak i zapach. Można się od niej nawet uzależnić, a to dlatego, że poprawia nastrój i dodaje energii. Okazuje się, że ma liczne właściwości i wartości odżywcze i może okazać się korzystna dla naszego zdrowia. Czy to możliwe, aby za 30 lat czekolady zabrakło?

Zdjęcie Czekolady już nie będzie? To MOŻLIWE! #1

Dlaczego czekolada może zniknąć?

Do zniknięcia czekolady może dojść z powodu globalnego ocieplenia. Wszystkie rośliny potrzebują określonych warunków do rozmnażania się i wzrostu, jeśli te się zmienią, zakłócą funkcjonowanie środowiska. Kakaowiec właściwy do prawidłowego wzrostu potrzebuje niezbyt wysokiej temperatury, wilgoci i dużej liczby dni słonecznych. To właśnie z jego nasion produkowane jest kakao, a następnie czekolada. Plantacje kakaowca znajdują się w Afryce, Ameryce Południowej i Środkowej, a także w Indonezji. Przewiduje się jednak, że za około 30 lat znikną, gdyż gleby będą zbyt przesuszone.

Zdjęcie Czekolady już nie będzie? To MOŻLIWE! #2

Dodatkowe problemy

Dużym problemem dla kakaowców w Afryce będą także choroby wirusowe drzew zwiększające się z uwagi na ocieplający się klimat. Na wybrzeżu Kości Słoniowej kakaowce są infekowane przez grzyb Moniliophthora roreri. Również plantacje w obu Amerykach nie są wolne od chorób, które zdziesiątkowały zbiory w ostatnich latach.

Sami za to odpowiadamy

Nasz wpływ na zmiany klimatyczne jest oczywisty. Rosnące koncentracje gazów w atmosferze, dodatnie wymuszanie radiacyjne wystarczająco nas w tym uświadamiają. Obserwowane od połowy XX wieku ocieplenie to głównie wina człowieka. W stosunku do rewolucji przemysłowej, czynniki naturalne tylko w nieznaczny sposób spowodowały ocieplenie. Nawet w przypadku zmniejszenia się emisji gazów cieplarnianych, wzrost poziomu morza i ocieplenie będą trwać ponad tysiąc lat.

Globalne ocieplenie jest ściśle związane z wysychaniem gleby. W krajach tropikalnych jest to coraz częstszy problem. W wielu regionach tego klimatu pora sucha jest coraz dłuższa i bardziej uciążliwa dla środowiska.

Na działanie mamy jeszcze czas, ale musimy liczyć się z tym, że jest on ograniczony.

Zdjęcie Czekolady już nie będzie? To MOŻLIWE! #3

Jak ratować kakaowce?

Niestety niemożliwym jest przeniesienie plantacji do innych stref klimatycznych. Drzewa nie mogą rozwijać się w nieodpowiedniej dla siebie glebie i przy zbyt małej ilości dni słonecznych, pomimo odpowiedniej temperatury i wilgotności. Naukowcy nie ustają w poszukiwaniach rozwiązań dla kakaowców. Jednym z nich może okazać się metoda stosowana już w Brazylii, gdzie kakaowce rozsadza się pomiędzy drzewami w lesie deszczowym, Wyższe drzewa zapewniają im spokojne środowisko do wzrostu, chronią przed zbyt mocnym słońcem i wiatrem.

Nauka zajmująca się analizą genomu organizmów prowadzi badania nad drobnymi poprawkami w DNA roślin tak by ich uprawa była możliwa w innym klimacie niż dotychczasowy. Istnieje szansa na to, że drzewa będą mogły pozostać na swoim miejscu i będą rozwijały się w klimacie suchym, a nie tak jak dotychczas w wilgotnym tropikalnym.

Zdjęcie Czekolady już nie będzie? To MOŻLIWE! #4

Przewiduje się, że za rok deficyt będzie sięgał nawet miliona ton, a rośliny kakaowca mogą wyginąć do 2050 roku. Jak obejdziemy się bez czekolady i kakao?

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja