Składniki: 3 średnie bataty 200 g liści szpinaku baby 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 kawałków suszonych pomidorów 1 jajko 300 g gęstego naturalnego jogurtu 3 łyżki startego sera grana padano 3 łyżki oleju (z pomidorów suszonych) szczypta chili w proszku (lub pokrojona świeża papryczka) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól Naczynie żaroodporne (lub formę do tarty) wykładamy zrumienionymi wcześniej plastrami batatów, tak aby przykryły szczelnie dno oraz jego boki. Naczynie żaroodporne (lub formę do tarty) wykładamy zrumienionymi wcześniej plastrami batatów, tak aby przykryły szczelnie dno oraz jego boki. Przesmażamy je na złoty kolor z obydwu stron na patelni grillowej z dodatkiem 1 łyżki oleju. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut (do momentu aż zapiekanka będzie rumiana i zwarta). Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 40 minut (do momentu aż zapiekanka będzie rumiana i zwarta). Na zwykłej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy na nim cebulę poszatkowaną w kostkę. Dodajemy jajko, jogurt, ser grana padano, chili, gałkę muszkatołową oraz sól.