czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka bazylii szczypta pieprzu chilli cayenne 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów (ok. 500g, u mnie śliwkowe) pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej pół puszki czerwonej fasoli (puszka o łącznej masie z zalewą = 400g)(po odsączeniu zużyłam 120g fasoli) 120g żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g) 2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich ok. 60-80g chipsów tortilla/nachosów (można dać więcej wedle uznania) 1 duży ząbek czosnku olej do smażenia Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki Sałatka meksykański Król Imprezy – Składniki: 300g mięsa mielonego (u mnie mięso mielone z szynki wieprzowej) 1 duża czerwona cebula (ok. 150g) pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 Dodać pół łyżeczki czosnku granulowanego, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 czubatą łyżeczkę bazylii, 1 czubatą łyżeczkę oregano, szczyptę pieprzu chilli cayenne oraz pierz czarny i sól do smaku, wymieszać. Sałatka meksykański Król Imprezy – to warstwowa sałatka z mięsem mielonym i nachosami, która efektownie wygląda i zrobi wrażenie na nie jednej osobie, więc jeśli szukacie jakiegoś hitu na imprezę, to polecam właśnie tę sałatkę. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju, na dużym płomieniu, do czasu odparowania wody. Wersja warstwowa sałatki ładniej się prezentuje wizualnie, ale jeśli chcecie możecie wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie na wierzchu posypać chipsy/nachosy – wtedy smaki sałatki lepiej się przegryzą. Sałatka meksykański Król Imprezy – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Z nachosów ułożyć wzdłuż brzegu miski koronę, a resztę pokruszyć i wyłożyć na wierzch sałatki.