Składniki: – 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego lub gotowej masy kajmakowej – 250 g mąki Basia Extra Wypiek – 130 g cukru pudru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 150 g zimnego masła – 3 jajka rozmiar L + 1 białko – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – 150 g orzechów (włoskie, migdały, nerkowce, dodatkowo możesz dodać suszoną żurawinę) – płatki migdałów do ozdobienia – 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: KARMEL: Jeśli używasz gotowej masy kajmakowej, ciasto przygotujesz zdecydowanie szybciej. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Ciasto możesz ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec je w całości, lub podobnie jak ja wykorzystać obręcze do wykrawania, położyć je na blasze i wylepić środek ciastem, tworząc okrągłe niewielkie spody o wysokości około 1 cm. Mąkę Basia Extra Wypiek przesiej do dużej miski, dodaj żółtka z 3 jajek, 50 g cukru pudru i zimne masło pokrojone w mniejsze kawałki. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne zrobienie kajmaku, gotuj puszkę skondensowanego mleka słodzonego w garnku wypełnionym wodą, przez około 2 godziny. A jeśli poszukujecie ciekawych przepisów na pyszne wypieki oraz klasyczne dania z dodatkiem mąki, odwiedź stronę internetową mąki Basia. Mój nowy przepis, który przeczytacie poniżej ma kilka pysznych warstw – orzechy i suszone żurawiny, lekko ciągnącą bezę oraz słony karmel w formie pysznej polewy. Tym razem mam dla Ciebie pomysł na mini mazurki, małe okrągłe ciasta, idealne na jedną lub dwie porcje. Ale właśnie z tego powodu tak czekam na ich pieczenie i mazurkowe smaki, a ich jedzenie daje mi jeszcze więcej przyjemności. Na upieczone spody włóż masę orzechową a na nią ubite białka. Po wyjęciu z piekarnika obniż piekarnika temperaturę do 150 st C PRZYGOTOWANIE WARSTW: Potrzebujesz 3-4 łyżek kajmaku połączonych z 1/3 łyżeczki soli. Mazurki robię raz w roku, tylko na święta Wielkanocne.