Włoska pizza na cienkim cieście

Obiad
27.04.2020 11:11
Włoska pizza na cienkim cieście

Polecam Wam także: – pizzę z salami – pizzę na tortilli – sałatka gyros – pizzę z patelni – Pizza z patelni bez drożdży Ciasto na pizzę – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami WŁOSKA PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE Przygotowanie: 20 minut + 6-18 h wyrastania ciasta Ilość porcji: 3 spore pizze Składniki ciasto: – 425 g mąki pszennej typ 00 + trochę do podsypywania* – 215 ml ciepłej wody – 25 ml ciepłego mleka (w temperaturze pokojowej) – 1/4 łyżeczki suchych drożdży – 1 łyżeczka cukru – 1 łyżka oleju słonecznikowego (staram się unikać rzepakowego) – czubata łyżeczka soli morskiej Składniki sos: – 1 puszka pomidorów – 2 ząbki czosnku – po łyżeczce suszonego oregano i suszonej bazylii – pół cebuli – pół łyżeczki chilli – 1 łyżka oliwy z oliwek Do pizzy: – 1 szklanka startego sera mozzarella (możesz użyć mozzarelli w zalewie, ale dokładnie ją odsącz) – ulubione dodatki do pizzy – szczypta suszonego oregano do posypania * jeśli chcesz zastąpić mąkę 00 zrób to najlepiej mąką typu 450, choć efekt nie będzie identyczny Przygotowanie: Idealnie się z nim pracuje, ciasto możecie zrobić poprzedniego wieczora lub z samego rana, a na obiad będzie przepyszna cieniusieńka i bardzo chrupiąca pizza, taka jak we Włoszech 🙂 Kolejna tajemnica dobrej pizzy to mąka 00. Wyjmij ciasto z lodówki na 30-60 minut przed tym jak zaczniesz z nim pracować. Na ten przepis do pizzy trafiłam dzięki jednej z książek, a jego autorem jest kucharz z Restauracji Bawełna w Łodzi. Jak mąka wchłonie wodę dodaj olej i sól i wyrabiaj ciasto około 4-5 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie gładkie, jednolite i będzie odchodziło od dłoni. Dotychczas miałam swoje ulubione ciasto jednak wyrasta ono za bardzo, a przez to, że jest w nim dość sporo drożdży ciężko je też rozłożyć w idealnie cienki okrąg. Kładź kulki ciasta na talerzu w odstępach i przykryj całość folią spożywczą, a następnie włóż do lodówki na minimum 6 godzin, do 24 h maksymalnie. Pizzę możesz piec na kamieniu do pizzy jeśli go posiadasz lub na rozgrzanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. staraj się aby pizza była jednolicie cienka i okrągła w kształcicie oraz aby nie była nigdzie rozerwana, bo to utrudni Ci jej przełożenie do piekarnika (sos przeleci przez uszkodzone miejsca i przyklei placek do podłoża). Całość posyp odrobiną oregano i włóż do piekarnika zsuwając pizzę na gorącą blachę lub kamień (jak zrobisz to kilka razy nabierzesz wprawy). Gotuj dość często mieszając przez 20-30 minut a na koniec zblenduj na jednolity sos. Najlepiej robić to ręcznie z wyczuciem, naciskając na ciasto od środka do zewnątrz.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/wloska-pizza-na-cienkim-ciescie/