Śledzie i jajka w sosie tatarskim Śledzie i jajka w sosie tatarskim – składniki: łyżka soku z cytryny kilka ogórków konserwowych słoiczek 200 ml marynowanych pieczarek 200 ml majonezu (można zastąpić jogurtem greckim i dodać starte gotowane jajko) 100 ml jogurtu greckiego sól i pieprz Beczka śledzi filety z olejem wiejskim 550 g SEKO 6 jaj. Śledzie i jajka w sosie tatarskim – wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na pół. Cztery jajka i większość śledzi rozłożyć na spodzie naczynia, na którym danie będzie podane. I choć najczęściej podawane jest w okresie wielkanocnym, to moja Mama stawiała je na stole także przy innych ważnych okazjach. Nikt nie patrzył na pozostałe smakołyki, tylko w pierwszej kolejności wyciągał dłoń po to danie. Bo sos tatarski idealnie pasuje nie tylko do jaj, ale też właśnie do ryb i dobrze jest je podać razem, aby urozmaicić to danie. Kojarzy mi się z nie tylko z Wielkanocą ale i domowym ciepłem, gośćmi, gwarami długich rozmów. Zamiast sałatki na stole wielkanocnym, jako przystawka do wykwintnego obiadu świątecznego – szczerze polecam!