Babka cytrynowo-migdałowa (składniki na formę o poj. do 2,5 l) 1 szklanka = 250 ml - 4 jajka w temperaturze pokojowej - 1 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka otarta z 1 cytryny - 1 łyżeczka esencji cytrynowej - 1 łyżeczka esencji migdałowej Całe jajka wraz z cukrem ubijać ok. 10 min. na puszystą masę. Wykonana jest z litego aluminium z powłoką nieprzywierającą. Przez ok. 10 min. studzić w foremce, następnie wyjąć babkę i dostudzić na kratce. Na wyszukiwarce Favi znajdziecie również mnóstwo pięknych kuchennych gadżetów - strona jest bardzo intuicyjna i czytelna. Ciągle ubijając wlewać wąską strużką olej. Wlać esencje i dodać skórkę z cytryny. I te ciężkie, wilgotne, zbite, ale także te lekkie jak piórko. Ta jest właśnie taka, jak te drugie - puszysta i delikatna.