Jakie barwniki dała nam natura Brązowy/złoty – łupiny cebuli Ciemny brązowy – wywar z kawy Pomarańczowy – sok z marchwi i sok z dyni Żółty – curry, kurkuma Czerwony – maliny, żurawina, łupiny czerwonej cebuli, suszone jagody, suszone owoce czarnego bzu, sok z buraków Niebieski – borówka amerykańska, tarnina Zielony – młode zboża i trawa, szpinak, kora brzozowa, pokrzywa Granatowy – wywar z hibiskusa, liście czerwonej kapusty Czarny – łupiny orzecha włoskiego, kora dębu, kora olchy Biały – woda z dodatkiem octu, do której wkładamy jajka po ugotowaniu Jajka barwione naturalnie wymagają odrobiny cierpliwości i wprawy, by intensywnością kolorów dorównywały tym kolorowanym barwnikami syntetycznymi, jednak warto włożyć odrobinę wysiłku i otrzymać piękne, naturalne, a co najważniejsze zdrowe pisanki. My najbardziej lubimy jajka barwione cebulą, które później grawerujemy – czyli wydrapujemy igiełką w różne wzorki, ale nie musicie się ograniczać tylko do cebuli. Jest to też ciekawa zabawa, oraz lekcja dla dzieci, z którymi możecie się pobawić w eksperymenty i zgadywanie jakie kolory otrzymamy dzięki barwnikom zawartym w roślinach. Aby jajka nie pękły podczas gotowania, przed gotowaniem trzeba je zanurzyć w wodzie z solą. Barwniki do jajek są łatwe w użyciu, ale nie ma to jak jajka barwione naturalnie. Wystarczy ugotować jajka z dodatkiem danego naturalnego barwnika, by otrzymać kolor żółty, biały, pomarańczowy, brązowy, zielony, fioletowy, czy różowy. Dzisiaj coś bardziej dla ciała i to zdrowego ciała, ponieważ podpowiem Wam jak ufarbować jajka bez użycia syntetycznych barwników.