Faworki, chrust, chruścik

Nawoja
Desery
08.02.2019 10:46
Faworki, chrust, chruścik

Bardzo Wam polecam ten przepis - faworki są kruchutkie i chrupiące. Faworki (chrust, chruścik, kreple) - 180 g mąki pszennej T450 - 3 żółtka - 100 g kwaśnej śmietany 18% - 1 łyżka spirytusu/wódki/rumu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - tłuszcz do głębokiego smażenia (dałam: 100 g smalcu i 600 ml oleju) Oto jeden ze sposobów (pomysł na supełki podałam wyżej, w opisie): nożem lub radełkiem pokroić faworki na paski (ok. 12x4 cm), środek każdego naciąć, ale niezbyt mocno (ok. 2 cm). Śmietankowe ciasto pokroiłam i nacięłam tak, jak tradycyjne, z tym, że później nie przeciągałam ciasta przez otwór, tylko zrobiłam z niego supełek. Jakiej nazwy używa się u Was? Faworki można dowolnie zwijać - powstają róże, kokardki, kształty tradycyjne lub, tak jak u mnie, supełki/węzełki. Ciasto z grubsza posiekać nożem i zagnieść na gładkie ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem na kuchenny blat lub stolnicę, wbić żółtka, wlać alkohol i dodać śmietanę. Mamy chrust, chruścik, faworki, a także kreple (choć ta nazwa częściej kojarzona jest z pączkami). Przez parę minut (u mnie 6-7 min.) zbijać ciasto wałkiem, kilka razy je składając.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2019/02/faworki-chrust-chruscik.html