Ciasto Oczy Carycy

Ciasta

18.04.2019 10:28

Ciasto Oczy Carycy

Składniki na ciasto jasne (blacha 23×33 cm): 6 białek 1 szklanka i 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju rzepakowego Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Składniki na ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego Żółtka i jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka (2 szklanki) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki ( zielone, niebieskie lub turkusowe ) 1 szklanka kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczone w 250 ml wrzątku) 1 opakowanie biszkoptów (200 g) Galaretki rozpuścić w 500 ml wody, wystudzić. Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania i w tym zabieganym świątecznym okresie można je zrobić z wyprzedzeniem, bo jak każdy warstwowiec najlepiej smakuje kolejnego dnia. Wystudzone wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić wzdłuż na dwa blaty. Składniki na polewę: 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać szpatułką lub na najniższych obrotach miksera. Biszkopty krótko moczyć w kawie, ułożyć na masie. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu (wtedy nie utworzy się kożuch) i odstawić do wystudzenia. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z kakao i pozostałe składniki.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/oczy-carycy/