Składniki na 9 ciasteczek: • 90 g płatków owsianych (bezglutenowych) • 35 g mąki owsianej (bezglutenowej) • 35 g orzechów pekan • ½ łyżeczki cynamonu • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 30 ml płynnego oleju kokosowego • 30 ml syropu klonowego • 200 g śliwek • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 i ½ łyżki ciepłej wody (opcjonalnie 1 jajko) • 20 g surowej czekolady Zmielone siemię lniane zalać wodą i odstawić na 10 minut aż napęcznieje. W oddzielnej misce połączyć olej, syrop klonowy oraz zmiksowane blenderem na gładki mus śliwki. Są także źródłem złożonych węglowodanów, więc dostarczają energię stopniowo, dzięki czemu są idealne również w diecie dzieci i sportowców. Śliwki nadają słodkiego i orzeźwiającego akcentu, a dodatkowo działają antyoksydacyjnie i korzystnie wpływają na trawienie. Na wierzchu ułożyć posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę.