Kiedy paliliśmy ognisko, zazwyczaj w sobotę, by posiedzieć w ciszy, a nawet wtedy, kiedy po prostu było trzeba wypalić suche gałązki, to zawsze obowiązkowo wrzucaliśmy w żar ziemniaki. Bo te ziemniaki są po prostu jedyne w swoim rodzaju – pachnące, z lekko chrupiącą skórką i parujące w dłoni. Ziemniaki z ogniska z cebulowym twarożkiem Ziemniaki z ogniska: 2 kg ziemniaków folia aluminiowa Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. W każdym razie, trzeba je dobrze pilnować, bo są szybciej gotowe niż przygotowane w tradycyjny sposób. 20 minut w przypadku mniejszych ziemniaków w zupełności wystarczy, aby cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Nawet te pieczone w przyprawach nie są tak pyszne, jak te, na które dziś Was zapraszam. Dobre z grubą solą i masłem, tak jak zajadali nasi rodzice, a jeszcze pyszniejsze z twarożkiem cebulowym, do którego uczymy nasze dzieci. Ziemniaki z ogniska podajemy w towarzystwie twarożku cebulowego.