Chrusty z mascarpone Chrusty z mascarpone – składniki: 3 nieduże jajka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka serka mascarpone 1/4 szklanki cukru pudru kieliszek spirytusu olej do smażenia (lub olej z masłem klarownym) Chrusty z mascarpone – wykonanie: W naczyniu umieścić wybite białko, cukier, szczyptę soli oraz serek mascarpone. Można je pociąć na nieduże trójkąty za pomocą radełka lub tradycyjnie na paseczki z dziurką w środku tak jak ja to zrobiłam. W garnku z grubym dnem połączyć spirytus i tłuszcz, a dopiero wtedy rozgrać tłuszcz – tyle, aby podczas smażenia chrusty swobodnie mogły w nim pływać. Z pomocą mąki rozwałkować je dość cienko – na 2 mm grubości i wycinać dowolne kształty. Chrusty z mascarpone to idealna propozycja dla osób, które szukają przepisu na długo świeże faworki. Wrzucać w kilku partiach faworki i smażyć po kilka minut z każdej strony na rumiany kolor. Dzięki mascarpone nasze chrusty będę pyszne nie tylko w dzień ich przygotowania, ale także w dniu kolejnym.