Ciasto Pisanka

Ciasta
17.04.2019 11:17
Ciasto Pisanka

Składniki na owocowy krem budyniowy: 900 ml zielonego soku przecierowego 3 żółtka 4 czubate łyżki mąki Basia Extra Wypiek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła w temp. pokojowej Szklankę soku odlać, dodać żółtka oraz obie mąki, zmiksować na gładką masę. Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 24×24 cm): 3 jajka (wielkość L) 115 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki majonezu 120 g mąki Basia Extra Wypiek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru czekoladowe kuleczki do dekoracji Kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. To jedno z tych, które najszybciej znikają ze stołu, więc świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Więcej pyszności jej z udziałem znajdziecie na stronie Basia z sercem. Dodać mąkę Basia Extra Wypiek wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na niskich obrotach miksera. Ciasto Pisanka to połączenie waniliowo-biszkoptowego spodu z aksamitnym, orzeźwiającym, owocowym kremem budyniowym i śmietankową masą. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni owocowego budyniu i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Smaki idealnie się równoważą, więc ciasto nie jest zbyt słodkie i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-pisanka/