Składniki na ciasto (blacha 25×35 cm): 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 3 łyżki kakao oraz składniki, które powinny być w temp. pokojowej 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej * Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika i odstawić na około godzinę lub do momentu, gdy cały alkohol wsiąknie w śliwki (jeśli tak się nie stanie resztkę rumu odlać, a śliwki osuszyć). Krem z nutellą i śliwkami: 250 g masła (temp. pokojowa) 400 g nutelli (temp. pokojowa) 125 g serka mascarpone, schłodzonego Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Ciasto Pijana Śliwka to jedno z tych, które zachwyca każdego i nic w tym dziwnego, bo jest przepyszne : ) Nawet mój Tato, który nie przepada za czekoladowymi wypiekami, bardzo je sobie upodobał, co jest dla mnie najlepszą rekomendacją ; ) Dodatkowo: 3/4 słoiczka powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% Kremówkę przelać do małego garnuszka, mocno podgrzać uważając, aby się nie zagotowała. Śliwki w rumie: 500 g śliwek kalifornijskich (suszonych) 250 ml rumu (najlepiej ciemnego) Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Stopniowo dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą i każdorazowo delikatnie mieszać szpatułką, aby składniki dobrze się połączyły. Ostudzone ciasto wyjąć z piekarnika i z formy, przekroić na dwa blaty. Do nasączenia: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 ml wody Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać. Nasączenie blatów jest opcjonalne (do smaku, bo biszkopt z dodatkiem oleju zachowuje wilgotność). Pierwszy z kakaowych blatów nasączyć połową kawy, a następnie posmarować cienką warstwą powideł. Szklanka o pojemności 250 ml Cukier, wodę, olej i kakao przełożyć do małego garnka, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce.