Ciasto Zebra

Ciasta
27.01.2018 17:31
Ciasto Zebra

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): 5 jajek (wielkość L) 1 szklanka cukru 2 i 1/2 szklanki + 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao Na środek wylewać na zmianę po 3-4 łyżki ciemnego, a następnie jasnego ciasta, do wyczerpania całości. Pamiętam, że wtedy bardzo je lubiłam (jak chyba każde dziecko ; ), a teraz powróciłam do niego ze względu na moją córkę, która także została jego fanką. Do jednej z nich dodać przesiane kakao, do drugiej przesiać 2 łyżki mąki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier (łyżka po łyżce). To chyba najzwyklejsze ucierane, babkowe ciasto, ale ze względu na swój wygląd ma jakiś dziwny urok. Mąkę (2 i 1/2 szklanki) przesiać z proszkiem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-zebra/